Halkın ekmeğinden, yetimin hakkından, yoksulun rızkından çalanlara karşı, herkesi mücadele etmeye, ‘‘Uyanışa’’ davet ediyoruz

Divan İşçileri İle Kısa Bir Ropörtaj







Yönetime önce dilekçe verdiler, sonra imza topladılar. Sonuç alamayınca bu defa sendikaya üye oldular. Ama taleplerine karşılık bulamadıkları gibi tazminat alamadan işlerini kaybettiler. Gençlik Şûrası olarak divan işçilerine bir ziyaretde bulunduk ve kısa bir ropörtaj aldık.




Sizi Tanıyabilir miyiz ? 

Hayrettin ayhan, 9 yıldır bu şirkette çalışıyorum işten sendikalı olduğum için çıkarıldım ve uzun bir zamandan beri direnişteyim.

Sendikaya Katılma Süreciniz Ne zaman Gerçekleşti ? 


Daha önce ümraniyedeydi imalathane ve ondan kaynaklı ümraniyede çalışıyordum 3 ay önce taşındık buraya. Buraya taşındığımız zaman şirket yöneticilerimiz herşeyin normalden daha güzel olacağını söylemişlerdi ama buraya geldiğimiz zaman bir baktıkki turnikeler falan koymuşlar, sigara içerken bile  zorla iş kıyafetlerimizi çıkarıyorlardı.Biz yavaş yavaş buna uymaya başladık fazla kafamıza takmadık bu kuralı ama sonra bize şirket yöneticileri, yermek molamızın 1 saat olduğunu ve  sigara içeceğimiz ve tuvalete gideceğimizde bu 1 saatlik moladan kesileceğini söylediler.
Bunun gibi birçok demokratik olmayan ve işçi haklarını ihlal eden uygulama ile karşılaştık, en son maaşlarımıza zamda yapılmayınca kendi arkadaşlarımız ile beraber  haklarımızı savunmak için bir imza kanpanyası başlattık . İmalathanede toplam 120- 130 kişi çalışıyor ve bu imza kampanyasına 108 arkadaşımız destek verdi ve bu imza kampanyasını bir dilekçe halinde yönetime sunduk, yönetime sunduğumuz zaman malesef bu dilekçe pek ciddiye alınmadı bundan kaynaklı daha sonra işçiler olarak yavaş yavaş sendikaya üye olmaya başladık ve sendikal bir faaliyet yürütmeye başladık.

İşten Atılmalar Ne zaman Gerçekleşti ? 

Tam bu sırada 3 arkadaşımız hukuksuzca işten çıkarıldılar. Bundan sonra bütün işçiler olarak bir toplantı aldık ve işten çıkarılan arkadaşlarımız için yemekhanede yemek yememe protestosu yaptık.
Bu olaydan sonra, Fabrika yönetimi tarafından, benimde bulunduğum 9 arkadaş ımız işten çıkarıldı. Birsonraki gün biz hiçbirşey yokmuş gibi fabrikanın imalathane bölümünden içeri girmeye çalıştık ama fabrikanın güvenliği bizi işten atıldığımız için içeri almadılar bundan kaynaklı diğer çalışan işçiler bu durumdan haberdar olup imalathane kapısının önüne gelerek, eğer arkadaşlarımız içeriye giremeyecekse bizde girmeyeceğiz diye durumu protesto ettiler. Daha sonra birer birer sendikalı  olan diğer arkadaşlarımızda işten çıkarıldılar.

Ülkenin Birçok Bölgesinde Kitlesel İşçi Grevleri Gerçekleşiyor Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ? 

Bize bu direnişler büyük bir moral veriyorlar,  direnişe başladığımız günden beri kendi gücümüzün dahada farkına varmaya başladık son dönemde olan grevlerin çoğu işçilerin iradeli tavrı nedeni ile başarı ile sonuçlanıyor . Bugün yaptığımız direnişin meşruriyeti ile dahada güçlenerek büyüyeceğiz.



Önümüzdeki Süreçte Neler Yapmayı Düşünüyorsunuz ?

Günbegün patronun bize yaptığı baskı giderek artmaya devam ediyor ve bugün burada haklarımıza ekmeğimize sahip çıkmak için direnişdeyiz ve haklarımızı alana kadar da mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.





Divan İşçileri İle Kısa Bir Ropörtaj Divan İşçileri İle Kısa Bir Ropörtaj Reviewed by Uyanış on 15:28 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.